Un tata grozav, la tine in oglinda!

11.04.2016 15:41

In cultura noastra, tatal a fost din vechime o figura dura, mai degraba absenta in dezvoltarea copiilor, preocupat de apararea familiei, procurarea hranei. In educatie era implicat prin transmiterea unor indeltniciri, mai ales in cazul baietilor (unde se gasesc cele mai bune animale, cum sa manuiesti arma sau uneletele, cum sa instalezi un cort, cum sa conduci masina, etc.).

Cum in majoritatea articolelor si studiilor, rolul mamei a fost subiectul principal, societatea a perpetuat perceptia potrivit careia tatal ar avea un rol , uneori chiar neglijabil. Adeseori, rolul lor se clarifica din pacate, abia la lectia de biologie.

O analiza succinta a participarilor din atelierele de parenting pe care le-am facilitat, sedintele cu parintii de la gradinita sau scoala arata acelasi aspect – mamele sunt cele care isi asuma cresterea copiilor, dar cu pasi mici si siguri, cred cu tarie ca vom schimba aceasta mentalitate.

Din fericire, studii recente arata din ce in ce mai evident cat de importanta este contributia tatalui la dezvoltarea armonioasa, incurajand activitatile comune, exercitarea afectivitatii, implicarea activa in orice fel de activitate: ingrijire, educativa, joc. Sunt dovedite stiintific efectul si schimbarile hormonale din corpul tatalui in prezenta copiilor si in consecinta modul in care acesta isi modifica comportamentul (de exemplu, cu cat tatal e mai implicat, cu atat nivelul testosteronului e mai scazut, iar barbatul respectiv mai putin agresiv, dominator). Ma bucur insa de faptul ca articolele de parenting sunt citite, apreciate si distribuite de catre tati – e semn bun J

Profilul tatalui modern e in schimbare; isi ofera cu mai multa usurinta contributia, sunt constienti de aportul lor si au devenit mult mai curajosi in fata ridicolului determinat poate de o maimutareala in parc.

Cum poti sa exersezi si sa excelezi ca un tata grozav? Iata cateva sugestii:

1.     Fii prezent si activ – asculta intrebarile din partea copiilor, formuleaza raspunsuri pe intelesul lor, ofera exemple din realitate, povesteste din experienta ta de copil si adult. Canalul sportiv sau stirile pot sa astepte.

2.     Joaca-te – fie ca e vorba despre un joc ce implica miscare, sau doar “Nu te supara frate”, jocul e o ocazie buna de a consolida relatia si de a transmite valori esentiale: fair-play, aderarea la reguli, castigul vs. pierderea.

3.     Creaza amintiri frumoase – o drumetie in aer liber, o partida de pescuit, o mica aventura care sa va apartina si despre care sa discutati in alte situatii vor fi intotdeauna apreciate si memorate ca evenimente speciale

4.     Apreciaza si fii temperat cu pedepsele – daca vrei perpetuarea unui comportament pozitiv, atunci lauda-l cand il vezi si foloseste pedepsele cu masura, sub forma de interdictii. A aprecia, inseamna si a afirma public dragostea pentru copilul tau, ceea ce este ceva natural, iar gesturi simple ii pot dovedi celui mic iubirea neconditionata (de la poza lui in portofelul tau, aprecierile publice la adresa copilului, lauda desenului de la scoala, etc.). Intotdeauna un «te iubesc» va valora cat lumea intreaga.

5.     Fii tu insuti – a copia taticul de vis-à-vis sau propriul tata nu este intotdeauna cea mai grozava idee; a fi tu insuti si a te purta autentic inseamna a transmite aceeasi valoare mai departe.

Asadar, tati, totul depinde de tine pentru a avea o relatie sanatoasa cu copiii si a fi mandu de tine ca ai ‘dat’ ce a fost mai bun!

 

Autor: Beatrice Vana /  mama :) / cadru didactic / sociolog  / trainer / coach

Continutul articolelor nu poate fi copiat fara acordul explicit al autorului.

Înapoi