Managementul timpului pentru parinti

05.03.2015 10:58
Nu stiu cum li se intampla altora, dar pentru noi in fiecare dimineata este dificil sa consumam eficient timpul pe care il avem la dispozitie pentru a ne pregati.

 
Explicatia este destul de simpla, insa adultii arareori constientizeaza faptul ca cei mici nu au perceptia timpului dezvoltata. Timpul este perceput de catre cei mici, inca de la nastere in functie de instict si il putem asimila mai degraba unor ritmuri interioare si exterioare, unor ritualuri care li se intampla cu regularitate si repetitivitate. Schimbam scutecul si apoi urmeaza biberonul si ulterior dimineata, gradinita, somn, venit acasa de la gradi, mers in parc, cina, noapte -> nani . 
 
Notiuni ca trecut , viitor sunt mai dificil de inteles si pentru a fi explicate eficient trebuie insotite de actiuni, exemple concrete: de exemplu – vom merge in week-end la mare. Copilul va intreba cu siguranta: Cat mai este pana atunci? Noi putem raspunde 3 zile, dar pentru cel mic este inca foarte greu sa inteleaga cat inseamna cele 3 zile de asteptare. O explicatie suplimentara de genul: dormim astazi, maine mergi la gradi, mai dormim o data, apoi iar la gradi, iar dormim, iar cand ne trezim mergem la mare va usura intelegerea. Ceea ce am mai incercat si a functionat, a fost sa desenez pe o hartie A4 un mini-calendar in care am reprezentat grafic diferite actiuni planificate sau recurente. L-am lasat pe cel mic sa „taie” din calendar fiecare zi in dimineata respectiva. Si dimineata avem insa unele dificultati: Haide mai repede, intarziem.. Din cauza ta voi intarzia si eu la serviciu .. Sunt sigura ca va sunt cunoscute aceste replici. Chiar daca diminetile devin o succesiune de ritualuri: sculat, spalat, mancat, imbracat, plecat, deseori se intercaleza etape neplanificate: desene animate in loc de mic dejun, alegerea hainelor de imbracat (pentru ca ce a ales mami nu sunt pe placul sau), joaca in baie si cate si mai cate.
 
Pentru a ne face viata mai usoara, putem incerca sa planificam unele lucruri inca de seara, ajutandu-i pe cei mici sa constientizeze importanta timpului utilizat cu folos si responsabilizandu-i pe anumite sarcini.
Putem folosi chiar o lista/desene cu principalele actiuni la vedere pe care le poate urmari cu usurinta, dar in care ar trebui sa se simta ca un complice (le puteti desena impreuna). Pentru incheierea cu succes a fiecarei etape putem oferi unele stimulente, premii.
 
Intr-o lume in care timpul este pretuit peste masura, principalele notiuni de management al timpului ii pot ajuta pe cei mici sa-si dezvolte primele abilitati de organizare, ce ii vor fi de un real folos la gradinita, la scoala si mai apoi in viata de adult. Asadar, invatam sa setam obiective, oferindu-le posibilitatea de a se exprima si de a se gandi la ce vor ei sa faca, sa obtina si invatam sa prioritizam, exersand alaturi de ei si explicand ce lucru e mai important decat altele, ce inseamna grav, urgent.
 
 
Autor: Beatrice Vana /  mama :) / pedagog / sociolog  / trainer / coach 

 

Înapoi