Increderea in sine este motorul fericirii

02.03.2016 16:33

Cunoasteti acea senzatie interioara, care te impinge sa faci un pas mai departe, fiind sigur ca vei reusi, ca te vei descurca? 

In cuvinte simple, aceasta este increderea in sine. Sa stii ca ceea ce alegi, deciziile pe care le iei sunt ceea ce iti trebuie, sa fii sigur pe tine si pe capacitatea ta de a gandi.  De cate ori suntem astat de increzatori in noi insine pe parcursul unei zile? Si cum ne influenteaza lipsa acestei sigurante in provocarile zilnice ale vietii? 

De fapt, in toate actiunile in care ne angajam avem nevoie de acesta incredere – functioneaza ca un motor intern care ne indeamna sa actionam sau ba.

Este lesne de inteles ca e mai bine sa ai incredere in tine decat sa nu o ai. Din nefericire insa, se gasesc destule persoane in jurul nostru care intra intr-un joc ciudat: astfel, de cate ori mai punem o caramida la temelia acestei increderi, se gaseste cineva care sa ne 'ajute' sa o daramam. Seful, colegul ambitios de langa, vecinul, partenerul de viata, parintele.... sa le spunem generic, influentator. Desigur, acest influentator poate avea si un rol benefic. Rolul acestuia este determinant in primii ani de viata si educatie, deoarece, pe masura ce devenim adulti, de fapt, influentatorul nu mai este o persoana din exterior, ci se contopeste cu noi insine si devenim proprii sabotori sau binefacatori, in functie de cat de solida a fost creata temelia increderii in sine.

Asadar, ajungem tot la inceputuri si la principalii influentatori, parintii.

Acestia ar trebui sa fie tot timpul constienti de propriile  comportamente si reactii pentru a spori siguranta de sine. Prin cateva actiuni simple, care presupun in unele situatii si schimbarea proproiului comportament, parintii pot fi binefacatorii acestui proces, de sporire a increderii:

1.     Valorizati si laudati micile reusite, chiar daca uneori aduc cu sine si pagube (a spalat vasele si a spart un pahar – e mai important efortul decat neindemanarea)

2.     Laudati gesturile si comportamentele pozitive pe care le observati pentru a-i incuraja sa le repete

3.     Cand repetati poezia pentru serbare sau tabla inmultirii, apreciati ce stiu si cautati sa fie o sarcina cu succes, incercati sa le aratati calea usoara, pentru a-i stimula sa faca progrese

4.     Exprimati asteptarile in mod pozitiv; prima urcare pe bicicleta fara rotile ajutatoare trebuie sa fie insotita de indemnul “hai, ca poti” si nu de “vezi ca o sa cazi”.

5.     Invatati-i pe copii ce presupune luarea unei decizii si cum pot evalua importanta sa, pornind de la exemple clare, care ii privesc in mod direct: atunci cand alegeti activitatile optionale pentru el, puneti-le pe o hartie, asezati-le pe categorii, vorbiti despre implicatii, efecte pe termen lung si scurt, costuri, avantaje pentru ei, pentru familie. Atunci cand isi aleg o jucarie, indrumati-i spre un proces logic, structurat.

6.     Cautati solutii si incurajati-i sa gaseasca variante de rezolvare. Cand au varsat ceva pe jos sau au ars omleta pe care cu mandrie incercau sa o pregateasca, intrebati-i ce ar fi putut face, unde ar fi trebuit sa fie atenti? Orice greseala este o sansa de invatare si progres. Amintiti-le si ce a functionat alta data pentru a replica bunele obiceiuri si solutiile bune.

Sunt 6 exemple de abordari simple, la indemana oricarui parinte binevoitor, care trebuie in primul rand sa fie tolerant cu sine si cu ceilalti. Uneori acest proces poate fi simplificat doar cu gandul la faptul ca TREBUIE sa fim binefacatorii propriilor copii care merita fericirea! Iar fericirea este aproape de noi insine, atunci cand ne simtim impliniti, increzatori in propriile puteri.

 

Autor: Beatrice Vana /  mama :) / pedagog / sociolog  / trainer / coach

Continutul articolelor nu poate fi copiat fara acordul explicit al autorului.

Înapoi