Cum inveti o poezie?

01.06.2013 16:49

Cand ai invatat ultima data o poezie? Mai tii minte cum ai facut?

Copii invata altfel, folosindu-se de repetitie, dar mai ales de joc.

Invatarea unei poezii poate deveni un joc in sine. Nu toti copiii sunt entuziasmati de invatarea unei poezii si de aceea parintii trebuie sa-si activeze latura creativa si sa gaseasca cea mai buna modalitate de a-i convinge.

Fiecare parinte va gasi butonul fierbinte care ii motiveaza pe copii sa se angajeze in acest demers. Nu as alege insa cea mai la indemana modalitate, care ar putea fi recompensa (o bomboana, o jucarie) si care reprezinta o motivatie extrinseca, ci as incerca sa mizez pe motivatia intrinseca. Iar pentru aceasta, cel mai scurt drum ar fi sa-i explicam copilului de ce trebuie sa invete poezia, sa-l lasam sa-si imagineze singur cum va fi apreciat de catre colegi, educatoare, spectatorii de la serbare despre prestatia sa.
O alta modalitate ar fi sa incercam sa-i starnim interesul pentru poezia respectiva (despre subiectul, povestea din spatele versurilor), sa facem conexiunea dintre interesele sale si versurile cu pricina.

Odata ce copilul accepta sa invete putem incepe in primul rand prin a explica, impreuna cu el, despre ce e vorba, ce se intampla in poezia respective, cine, ce face, de ce, ce personaje sunt implicate.

Pentru a transforma totul intr-un joc, putem desena noi insine personajele, decorul impreuna cu copiii. Copiii reactioneaza foarte bine la tot ceea ce este vizual, colorat si care capata un sens pentru ei, nu doar pentru noi ca adulti. Orice imagine va insoti invatarea poeziei, va fi de un real folos si amuzament.

Deseori, am regasit in povestile sau poeziile pentru copii cuvinte abstracte, regionalisme pe care copiii mei nu le-au inteles. Atunci a trebuit sa gasesc un sinonim sau sa le explic ce inseamna acel cuvant, in expresii simple, cunoscute lor, pe care sa si le poata reprezenta.

Cand tot acest setup este pregatit, spargem fiecare strofa a poeziei in cate 2 versuri, de exemplu (Vasile Alecsandri, Iarna):
Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada,
Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada

Fulgii zbor plutesc in aer ca un roi de fluturi albi,
Raspandind fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi

Vom repeta mai intai, impreuna cu copilul, pronuntand cuvintele clar, primul vers (daca versurile sunt mai scurte, putem incerca sa inepem direct cu doua versuri):
Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada - repetati de 1-2 ori doar voi, apoi lasati copilul sa repete singur de 2-3 ori.
Continuati cu al doilea vers: Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada dupa modelul anterior. Repetati apoi cele doua versuri impreuna o data, de doua ori, apoi lasati doar copilul sa repete de 3-4 ori cele doua versuri legate.
Urmeaza celelalte doua versuri, ce se vor invata la fel, fiind urmate apoi de repetarea intregii strofe de 3-4 ori. Veti fi surprinsi cat de usor vor invata copiii poezia... si voi, de asemenea.

Daca nu li se pare suficient de distractiv, puteti incerca sa o ‘cantati’ pe o melodie cunoscuta de amandoi.
Intre 3-6 ani, pentru copiii imitatia este o forma importanta de invatare si de aceea, voi, parintii sunteti cel mai important model. Cultivarea interesului pentru poezie, cantece, povesti este in mainile noastre si depinde doar de noi sa dezvoltam potentialul copiilor nostri.

Succes!

Autor: Beatrice Vana (articol preluat de pe www.depoulcufantezii.ro)

Reproducerea totala sau partiala a oricarei parti din continutul acestui site, este interzisa fara acordul prealabil scris al autorului!

 

Înapoi