Copiii si hobby-iurile

03.11.2014 09:38

 

Hobby-urile sunt o activitate benefica atat pentru adulti, cat si pentru cei mici.
Copiii au ocazia de a se exprima liber, de a se autodescoperi. Parintii pot observa in mod direct ce ii motiveaza pe copii, inlesnind astfel comunicarea.
 
Desi sub nicio forma nu fac reclama acum unei publicatii anume, ganditi-va la revistele care apar insotite de bucati de pietre/roci. Colectionarea acestora poate fi un hobby care nu consta doar in "achizitia” intregii game, ci, incurajati, copiii vor incepe sa puna intrebari despre cum s-au format, unde se gasesc in natura, de ce au culori, consistente diferite – in acest mod invata o multitudine de notiuni si concepte (geologie, geografie, chimie .. etc). Ii puteti incuraja sa afle mai multe utilizand cumpatat si alte mijloace de invatare – de exemplu, cautand carti sau pe internet poze, informatii despre acele roci; vor intelege astfel si ca internetul nu inseamna doar jocuri, filme, dar si informatii utile. Oricat de mult am dori sa-i tinem departe de inventia acestui mileniu, viitorul lumii se contruieste in mediul virtual. 
Imaginati-va ca in momentul in care noi in scoala am invatat despre straturile pamantului aveam la dispozitie pozele din atlasul de geografie (rupt, imprumutat) si cat de multe am fi inteles daca am fi vazut un film despre acest subiect sau o animatie.
 
Revenind la hobby-uri, de obiecei, copiii ii urmeaza pe parinti inclusiv in alegerea unei activitati. De aceea, ar fi recomandabil sa ‘revizuiti’ propriile hobby-uri sau sa descoperiti altele noi pe care le puteti transforma in activitati comune cu ce cei mici. Uneori e nevoie de un spatiu special amenajat pentru colectii, activitati, dar cu putina imaginatie si simt practic, puteti gasi un colt potrivit.
 
Sa ai un hobby presupune de asemenea sa iti setezi niste obiective si sa cauti modalitati de a le atinge, ceea ce mai tarziu, in viata de de adult, il va trasnforma pe cel mic intr-o persoana responsabila, care stie ce vrea, cauta solutii, ia decizii in mod constient.
Uneori, ceea ce a inceput ca un hobby s-a trasnformat mai apoi in profesie, ajutandu-ne sa alegem un drum in viata, sa avem anumite interese si poate chiar sa deszvoltam o cariera. Pe de alta parte, cu cat copiii sunt expusi unor situatii noi, antrenante, cu atat gandirea lor va fi mai stimulata si va dezvolta noi conexiuni. Exista studii de neurostiinta care demonstreaza acest fapt, dar poate vom vorbi mai pe larg in alt articol despre acest subiect.
 
Ca o concluzie, incurajati-i pe cei mici sa gaseasca preocupari diverse, din care pot invata si care ii vor dezvolta in adulti de succes, fericiti si impliniti.
 
Autor: Beatrice Vana, sociolog, trainer, coach, parinte, pasionat de parenting
 
Continutul acestui articol nu poate fi copiat, reprodus, folosit fara acordul autorului.
Înapoi