6 reguli care previn pierderea copiilor de parinti

23.04.2015 10:51

Mi-am amintit astazi de o experienta petrecuta anul trecut… un baietel pierdut intr-un parc mare, plangand.. L-am luat in brate si am cautat-o pe mamica lui.  Am gasit-o disperata, plangand ... Nu a fost usor pentru nimeni, iar in sufletelul copilului cu siguranta s-a agatat o amintire terifianta ce poate genera alte temeri.. Stim cu totii ca pierderea copilului este in topul listei temerilor parintilor. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc astazi, ci despre cum sa prevenim astfel de evenimente. 

Va ofer o lista cu cateva reguli simple si practice pe care le puteti folosi/adapta pentru a va ajuta sa nu fiti in ipostaza de a va pierde unii de ceilalti, parinti si copii. Sunt regulile pe care eu le folosesc si pe care le-am completat in timp, din experienta cu doi baieti nazdravani, cu care nu am avut pana acum situatii disperate, poate din noroc sau poate pentru ca am aplicat aceste reguli.

  1. Pregateste-i!

Noi am discutat de la cea mai frageda varsta despre un posibil scenariu in care am putea sa ne pierdem unii de altii, in aglomeratie, in spatii noi necunoscute si am incercat sa le explic faptul ca daca ne pierdem pentru cateva minute sau mai multe, in cele din urma, daca stim ce avem de facut, ne intalnim. Copii trebuie sa perceapa aceasta situatie ca fiind posibila, dar nu ireversibila. Astfel, in momentul intamplarii isi pot pastra calmul si se poate evita un soc emotional puternic. Ce nu trebuie sa facem – amenintari ca :” daca nu stai langa mine,  te pierzi si nu te mai gasesc niciodata”. Scenariul acesta este infiorator pentru copii si poate provoca efecte nedorite, mergand pana la teama de a iesi in afara casei.

  1. Contact.

Atunci cand pot vorbi, trebuie sa stie cateva informatii de baza; eu i-am invatat numarul meu de telefon, adresa. Daca nu pot vorbi, numarul de telefon, numele si prenumele se afla notat pe majoritatea etichetelor de haine cu un marker permanent si am grija, ca atunci cand merg in locuri aglomerate, excusii sa le arat copiilor unde au aceste informatii, pe haine/rucsac/sapca. Mai puteti utiliza in deplasarile in afara tarii, o eticheta sau ecuson de plastic cu numele copilului si principalele date de contact, in engleza (numarul de telefon cu prefixul Romaniei).

  1. Repere.

Copiii trebuie sa stie ce au de facut atunci cand se pierd. De exemplu, regula noastra este ca atunci cand ne pierdem intr-un supermarket sau un mall sa ne intoarcem intotdeauna in acelasi loc in care eram impreuna si sa asteptam venirea celorlalti. Atunci cand suntem intr-o excursie, intr-un alt oras, ne uitam dupa o cladire sau un reper (magazin, ceasca de pe cladire, statuia albastra, etc) care ne atrage atentia si il retinem ca punct de intalnire. Planul B este sa stea pe loc si sa mearga la primul politist care trece si sa-i atraga atentia, aratand fie ecusonul cu datele, fie eticheta de pe haine, rucsac. La mare, pe plaja, folositi intotdeauna prosoape colorate sau o geanta de plaja (poate invelita intr-o esarfa colorata) si atrageti atentia copiilor asupra reperelor fixe (cladirilor, punctul de salvamar, o barca, obiecte mari) usor de vazut de departe si a reperelor apropiate (geanta de paja, umbrela, ceva colorat atarnat de umbrela).

  1. Nu stiga ”mami”.

In cazul in care vor sa ma strige, sa-si foloseasca toata forta pentru a ma apela folosind prenumele – mi-ar atrage mult mai repede atentia un copil strigand ”Beatrice”, decat strigand ”mami”.

  1. Culoare

Hainele pe care le folosim in deplasari trebuie alese cu grija la culori – cat mai colorate si mai tipatoare – atat pentru parinti, cat si pentru copii. La fel si incaltarile. Suntem mai usor de reperat, mai ales daca folosim aceeasi culoare.

  1. Cauta pe jos!

In cazul in care suntem in aglomeratie, cel mai usor de cautat un copil este de a te apleca si a-i cauta picioarele – sunt mult mai vizibile in planul de jos (mai ales daca poarta incaltari colorate), decat sus, unde alte persoane inalte pot incurca vizibilitatea.

Aceste reguli comunicate, intelese si exersate ofera mai mult confort atat parintilor, cat si copiilor pentru ca o experienta negativa poate fi atenuata si controlata folosind logica si ratiunea, in locul emotionalului.

Va doresc sa nu fiti nevoiti sa le aplicati niciodata, dar e mai bine sa fim pregatiti si sa prevenim panica si angoasa specifice unei astfel de intamplari.

Autor: Beatrice Vana /  mama :) / pedagog / sociolog  / trainer / coach 

Continutul articolelor nu poate fi copiat fara acordul explicit al autorului.

Înapoi